Monday, October 30, 2017

BILA DIUJI DENGAN SAKIT

Bila diuji dengan sakit mulalah serabut fikiran satu alam. Dalam setahun mungkin sekali dua jer sakit, tu pun tak lah berat sangat. Tapi penangan serabutnya MasyaAllah. Sedangkan Allah swt dah janji bila kamu sakit dosa-dosa kamu digugurkan.


Tak tau apa nak ditulis malam ini semuanya serba tak kenapun. Mudahan Allah swt ampunkan dosa melalui kesakitan.

jaga kesihatan, jaga iman dan selamat malam semua pelawat. Terima kasih dari Kak Hajjah anda temui blog saya yang kecil nie.

Saturday, October 28, 2017

KURSUS UMRAH SANA SINI

Hari ini join Kursus Perdana Umrah Imtiyaz travel. Dalam kepanasan cuaca yang melenting-lenting ni ada rezeki untuk kami yang bukak booth.

Terima kasih pada penganjur aka mutawwif Ustaz Azwan dan Ustazah Zai, sangat support kat kami.

Hari ini saya introduce telekung poket kat customer bawah sikit jer. Rasa rugilah pulak tapi tak pa, kastemer yang pegang telekung kita nie suka sangat.

"Bestnya kain telekung nie, ambiklah satu kat makcik"

Ada yang tanya mana poketnya so kak tunjuklah ni poketnya untuk simpan cermin mata, kunci dan buka doa kecik tu. Lalu kastemer pun minta "OK kak saya pun nak ya".


Telekung poket ni kain cotton jepun ya sangatlah best lembut dan sejuk. Kalau teringin sama nak bawak gi umrah mai lah wassap Kak Hajjah.

019-2883235 Kak Hajjah.

Tudung Lycra Bubble Chiffon

Tudung putih kami juga dicari sebab kami buat Dua Lapis begini memang tak nampak bayang-bayang tubuh InsyaAllah.

Kami mencuba perbaikki harap anda puas hati.

019-2883235 Kak Hajjah.

Thursday, October 26, 2017

TELEKUNG ZIARAH POKET

Telekung dah sinonim dengan orang Melayu Nusantara tetapi telekung ini dari semasa ke semasa ditambahbaikkan untuk keselesaan pemakainya.

Terkini kita nak kenalkan telekung ziarah yang ada poket. Ini our latest product yang ada kat pasaran.

Ada 2 jenis telekung ziarah poket iaitu telekung poket premium dan telekung poket standard

Saiz telekung
-saiz telekung ziarah labuh 28 inci - 30 inci

Saiz muka free size 

- ada getah dan kemas, dagu kain denim - stretchable untuk semua saiz muka

Fabrik cotton jepun

 - sangan best dan selesa

Kemasan renda 

-kita ada yang premium bunga lebih cantik dan lebar dan yang standard sahaja

Poket kat tulang telekung tu 

- sederhana besar untuk simpan kunci dan barang berharga.

Sesuai untuk dibawa ziarah semasa umrah

-Sesuai untuk solat tidak terlalu labuh dan meleret - pakai sahaja dengan jubah

sesuai untuk tawaf 
-tidak mudah tertarik bila berada dalam situasi sesak dan terhimpit

 
TELEKUNG POKET HITAM PREMIUM
RM120.00
 wassap/sms - Kak Hajjah - 0192883235
RENDA LEBAR
TELEKUNG POKET PREMIUM
AWNING TELEKUNG
TELEKUNG POKET PREMIUM

Telekung Poket Putih Standard
RM80..00 SAHAJA

wassap/sms - Kak Hajjah - 0192883235


STOK TERHAD musim umrah dah mula, kursus haji pun akan mula tak lama lagi kami selalu kekurangan stok.  Sila hantarkan pesanan jika anda adalah orang yang serius dengan produk baru kami ini.

SEMPENA BULAN SAFAR INI KAMI KASI FREE POS UNTUK 500GM yang pertama iaitu RM7.20 YA. 
wassap/sms - Kak Hajjah - 0192883235

Thursday, October 19, 2017

TELEKUNG MALAYSIA SUATU EVOLUSI

Telekung dah sinonim dengan wanita Muslim di Asia Tenggara. Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei dan Selatan Thailand memang menggunakan telekung sebagai pakaian untuk bersolat.

Telekung adalah 2 keping kain putih, satu dijadikan seperti kelubung untuk bahagian atas dan satu keping lagi dijadikan kain sarung, Kak Hajjah rasa itulah konsep asalnya.

Sebab Kak Hajjah masih ingat dulu masa kecik telekung bentuknya tak secomel telekung hari ini. Dulu telekung tu bentuk bersegi bukan bulat macam hari ini. Telekung tu dilipat dua bahagian tengah dicantumkan, bahagian muka telekung diletak kekek untuk tutup dagu dan bahagian dagu diletakkan tali untuk mengikat. Telekung wajib pakai anak telekung tiada lapisan di sebelah dalamnya.




SIAPA PERNAH BUAT MACAM NI
dulu mana ada telekung budak, zaman Kak Hajjah duit susah 


Selepas itu negara kita dibanjiri pula oleh telekung-telekung dari Indonesia yang terkenal dengan sulamannya yang cantik-cantik seperti Telekung Sulam Ayak dari Padang dan telekung dari Bandung. Bahannya terdiri dari cotton, cotton mix dan cotton polino. Satu masalah kat sini telekung dari Indonesia bersaiz kecil untuk wanita Melayu Malaysia yang bersaiz obes macam Kak Hajjah.Pada masa ini telekung masih mengekalkan warna putih sebagai warna asas. Harga telekung Indonesia dari serendah rm35 hinggalah mencecah beratus-ratus ringgit. Mengikut kualiti kain dan hasil kerja sulamannya.

Telekung Indonesia
Kain Cotton Paris


Telekung Indonesia 

Selepas air asia muncul Malaysia dibanjiri pula oleh telekung dari vietnam yang terkenal dengan kain telekung dari bahan yang sejuk. Telekung vietnam agak besar bidangnya juga mempunyai sulaman di atas kain telekung tetapi tidak terlalu sarat dan ditambah seri dengan kuntum-kuntum bunga timbul. Bahagian muka tiada bersulam. Wanita bertubuh gempal memang memilih telekung ini ditambah pula oleh kain sarungnya yang labuh dan lebar selesa dipakai ketika solat. Harga dari RM45 - RM180 mengikut sulaman dan kualiti kainnya.



Telekung Vietnam 

Dalam negara juga berlaku kemajuan dalam industri pembuatan telekung ini dimana munculnya telekung-telekung yang cantik menggunakan bahan kapas, lycra dan bahan sintetik.

Dahulunya, telekung atau pakaian solat golongan wanita hanya diperbuat daripada kain kapas berwarna putih, kemudian diinovasikan dengan renda dan corak bunga-bungaan. Dek kerana industri ini berkembang pesat, kebanyakan telekung yang digunakan diimport dari Indonesia, China dan Vietnam.

Bagaimanapun, peluang tersebut digunakan dengan sebaiknya oleh pengusaha telekung tempatan untuk membuat dan mereka telekung sendiri yang sesuai dengan cita rasa tempatan.


Telekung Kelantan - 2012
Kain Koshiboo 


Sulaman Yang Tebal 

Beberapa tahun kebelakangan ini, industri Pembuatan telekung di negara ini mula mendapat tempat apabila pelbagai rekaan pakaian solat berada di pasaran dengan menggunakan pelbagai jenis fabrik dan fesyen.

Material JC 

Telekung JC 

Telekung pengusaha tempatan juga menembusi pasaran antarabangsa dan diberikan peluang untuk dipentaskan di beberapa acara besar di peringkat antarabangsa sama ada yang diadakan dalam dan luar negara.

Malah orang ramai kini juga jarang lagi membeli telekung dari luar negara kerana kemampuan pengusaha tempatan memenuhi cita rasa dan menggunakan fabrik yang memberikan keselesaan kepada kaum Hawa.

Boleh dikatakan, dengan perkembangan positif industri telekung negara, ia berjaya menurunkan permintaan telekung luar negara walaupun ditawarkan dengan harga rendah.

Menariknya, setiap pengusaha telekung tempatan kreatif, inovatif menghasilkan telekung menggunakan pelbagai jenis fabrik antaranya satin, kapas, lycra dan kain yang diimport dari luar negara dengan perincian pelbagai hiasan.

Telekung Siti Khadijah
Ikon Telekung Malaysia 


Telekung Cotton
MALAYSIA


Mereka menggunakan sulaman tangan dan renda pada telekung dewasa manakala untuk kanak-kanak, kebanyakan pengusaha menggunakan corak yang biasa dan berwarna-warni yang dilengkapi dengan beg telekung.





SEBARANG PERTANYAAN MENGENAI TELEKUNG
WASSAP KAK HAJJAH

ATAU KLIK



Tuesday, October 17, 2017

WHAT IS UMRAH




In Arabic, the word ‘Umrah is derived from I‘timaar which means a visit. However, ‘Umrah in Islamic terminology, means paying a visit to Ka’bah, performing Tawaaf (circumambulation) around it, walking between Safaa and Marwah seven times. A performer of ‘Umrah puts off his Ihraam by having his hair shaved or cut. ‘Umrah can be performed along with Hajj and in other days as well.

‘Umrah can be performed during anytime in the year, there is no fixed time for ‘Umrah.

The Pillars of `Umrah are four:

a) Ihraam: which is assumed at the Meeqaat.

b) Tawaaf: around the House.

c) Sa'y: walking between As-Safaa and Al-Marwah, which consists of seven circuits.

d) Tahal-lul: which means coming out of the state of Ihraam; becoming lawful what was previously prohibited during Ihraam.

During ‘Umrah, pilgrims do not go to Minaa, ‘Arafaat and Muzdalifah or throw pebbles on the Jamrahs (stone pillars representing devils) or offer animal sacrifice. These rites are only performed during Hajj.

How to perform ‘Umrah:

1. When the one who wants to perform ‘Umrah arrives at the Meeqaat, it is recommended for him (both man and woman) to take a bath if convenient, including menstruating women and those experiencing postnatal bleeding. The man perfumes his head and beard but not his Ihraam garments. There is no harm in what remains of it after Ihraam. There is nothing wrong if it is not possible to take a bath at Meeqaat.

2. Men are to change into their clothing of Ihraam while the women only need to make their intention at that time in the clothing they are already wearing. There is no specific clothing designated for women, except that they are prohibited from wearing the Niqaab (face-veil) and gloves. Instead, they may cover their hands with the lower part of their khimaar (head covering), while using the upper part of their jilbaab (outer garment) or a separate piece of fabric to cover their faces by drawing it down, if there is need to do so.
As for men, they must assume their Ihraam at the Meeqaat by wearing two pieces of fabric called the Izaar and the Ridaa’. The Ridaa’ covers the top half of the body, while the Izaar covers the lower half. No other clothing is allowed to be worn in addition to these – no underwear, no pants, no shirt, no turban, no hat, etc. are to be worn.

Then the pilgrim makes the intention at the Meeqaat to begin the rites of ‘Umrah by entering the state of Ihraam. The intention must be made in the heart, while the statement made afterwards is: “Labayka ‘Umrah” or “Allahumma labbayka ‘Umrah”. This statement begins the rites of `Umrah. So the first pillar of `Umrah is the Ihraam. The intention is made in the heart, while the tongue recites the opening Talbiyyah. And if you wish, when uttering Talbiyyah, you may state a condition to Allah fearing that which may prevent you from completion of the ‘Umrah whether illness or fear - saying “in habasanee haabes fa mahillee haithu habastanee” (I come out of the state of Ihraam from the place You prevent me from continuing). So if you do that and are then prevented or become ill - then you may come out of Ihraam. Then repeat the Talbiyyah: “labbaykAllahumma labbayk, labbayka laa shareeka laka labbayk, innal-hamda wan-ni'mata laka wal-mulk, laa shareeka lak” (“In response to your call O Allah I perform ‘Umrah, here I am O Allah. In response to Your call. You have no partner. In response to Your call. All Praise and Blessings, and the Ownership of all that You created is Yours (alone). You have no partner”)

Upon arriving at the sacred mosque in Makkah (Al-Masjid Al-Haraam), you should enter with your right foot and say: "Bismillaah, Allahumma Salli 'Alaa Muhammad, Allahumma Ighfirli waftahli Abwaaba Rahmatik. (In the name of Allah! O Allah! Exalt the mention of your Messenger. O Allah! Forgive my sins, and open the gates of Your mercy for me)." You should enter in a manner expressing humility and gratitude to the blessings He, Almighty, conferred upon you.

3. Upon arriving at the Ka’bah, stop reciting the Talbiyyah, then approach the Black Stone, touch it with your right hand and kiss it. If this isn't possible, you should face the Black Stone and point to it. Don’t push and shove, causing harm and being harmed by other people. When touching the Stone, the following is said: “Bismil-laah, Allahu Akbar” (In the name of Allah, Allah is the Greatest) or "Allahu Akbar" (Allah is the Greatest).

A pilgrim must walk, keeping the Ka’bah on his left. When you reach the Yamaani corner touch it with your right hand, if possible, but do not kiss it, and say: “Bismil-laahi wa Allahu Akbar”. If this is difficult for you, then go on performing tawaaf without touching it, pointing at it or even saying “Allahu Akbar” because this was not narrated from the Prophet on the other hand whenever you reach or are parallel to the black stone, touch it with your right hand, kiss it and say, “Bismillaah Allahu Akbar”, if it is not possible then it is enough to point at it and say, “Bismillaah, Allahu Akbar”.

During this Tawaaf it is preferred for a man to do two things:

a) Al-Idhtibaa' from the beginning of Tawaaf until the end, which is placing the middle of one's Redaa' under the right arm and the ends of it over the left shoulder. When you are finished performing Tawaaf, you may return your Reda' to its original state because the time for A-Idhtibaa' is only during Tawaaf.

b) Ar-Raml during the first three circuits only. Ar-Raml means speeding up one's pace with small steps.

Make supplication from your heart, for that which will benefit you. Recite whatever you wish, supplicate to Allah by asking for good, recite the Quran, anything you wish. There are no specific statements or supplications to be recited during the Tawaaf that are authentically established in the Sunnah. However it is recommended to say between the two corners during each circumbulance as it is reported from the Messenger of Allah : “...Our Lord, grant us good in this life and good in the hereafter and save us from the punishment of the Hellfire.” [Quran: 2:201]

4. When you complete seven circuits of Tawaaf, approach Maqaam Ibraaheem (Ibraaheem’s station) and recite this verse (which means): “And take you (people) the Maqaam (place) of Ibraheem as a place of Prayer...” [Quran: 2:125]

Then pray two short Rak’ahs, as close as conveniently possible, behind Maqaam Ibraheem. If it is not possible then you can pray them anywhere in the sacred mosque. It is preferred to recite during the first Rak'ah the chapter "Al-Kafiroon" [109] and during the second one the chapter of “Al-lkhlaas” [112].

Upon completing the two Rak'ahs, return to the Black Stone and touch it, if convenient

5. The next stage is to go to Safaa. Upon approaching the foot of Safaa, the following verse is recited (which means): “Verily, As-Safaa and Al-Marwah are from the symbols of Allah. So it is not a sin on him who performs Hajj or 'Umrah of the house (ka 'bah) to perform the going (tawaaf) between them. And whoever does good voluntarily, then verily, Allah is the All-Recognizer, All-Knower.” [Quran; 2:158]

6. Then climb unto mount Safaa until the Ka'bah is visible, if possible. Facing the Ka’bah the following is to be said 3 times, and between each time one is to make ones own supplication:

“Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar. Laa ilaaha il-lall-llaahu wadahu la shareeka lahu, lahul mulku wa lahul hamdu, wa huwa 'alaa qulli shay'in qadeer. Laa ilaaha il-lall-llaahu wahdahu, anjaza wa'dahu, wa nasara 'abdahu, wa hazamal ahzaaba wahdahu" (Allah is the Greatest, Allah is the Greatest, Allah is the Greatest. None has the right to be worshipped except Allah alone, Who has no partner. To Him belongs the dominion, to Him belongs all praise, and He has power over everything. He fulfilled His promise, gave victory to His servant, and defeated the confederates alone.)

7. Then descend and go towards Marwah, running between the fluorescent green lights (for men only), upon reaching Marwah climb upon it if it is possible, and repeat the same procedure as when ascending Safaa except you are not to recite the above-mentioned verse, because it is recited when ascending Safaa for the first time only. This completes one circuit. Then one continues back to Safaa running between the fluorescent green lights (for men only) - thus completing two circuits.

There are no particular supplications to be recited between Safaa and Marwah. Seven circuits are to be completed ending the last one on Marwah.

Then one is to have his hair cut although shaving it is better. Women should shorten their hair by a finger-tips length from the end. The rights of 'Umrah have now been completed.

credit to Islamicweb.net

Monday, October 16, 2017

MINI JUBAH UMRAH DAN HAJI




Tempahan Khas Mini Jubah
Dah masuk bulan Oktober ramai yang dah mula menyopping dan mengintai barang-barang untuk umrah dan haji.

Kursus-kursus umrah juga sedang giat berjalan di sana sini. Anda boleh duduk kat sana tambah ilmu free of charge atau tanpa komitmen nak pergi dengan syarikat yang menganjurkan kursus umrah tu.

Kak Hajjah pun tumpanglah sekaki buka booth kat Kursus-Kursus Umrah nie. Seronok bila boleh face to face dengan pelanggan dapat bagi free consultation kat jemaah umrah. Selalunya bila kita buka booth ni favourite items kasut tawaf memang menjadi idaman kalbu dia orang nie. 

Dekat nak masa umrah musim sejuk ni mini jubah memang jadi item yang "hot". Mini jubah kami menjadi pilihan pelanggan kerana kualiti kain cotton yang sangat-sangat best tu. 

Mini jubah gunakan bahan cotton tshirt, bahan ini sangat unik dan fleksible dan sesuai dengan semua cuaca.  Ketika musim panas mini jubah cotton sangat menyerap peluh dan bila musim sejuk pula membantu mengurangkan kesejukkan tambahan dipakai dengan baju inner poket juga dari bahan kain cotton.

Feedback dari pelanggan kami Puan Suraya, "Mini jubah sangat selesa dipakai ketika musim haji, kami berjalan kaki sejauh 20km sehari berulang alik ke Masjidil Haram dan mini jubah ini sangat recommended."

Mini Jubah ini kami jual sepasang dengan seluar atau pun boleh dibeli berasingan ya. Mini jubah kami ada warna hitam dan putih sahaja buat masa ini.

Saiz pula dari S - 2XL, ini saiz standard dalam stok kami tapi untuk yang berbadan besar, kami menawarkan tailor made mini jubah provided beri kami ukuran yang selesa.

Dari segi design

  • mini jubah kami leher bulat, 
  • dijahit berpoket pada bahagian dada supaya senang untuk menyimpang barang-barang berharga.
  • Hujung lengan dijahit cuff atau getah yang wudhuk friendly.
  • Cutting mini jubah ni A cut. Labuh hinggga ke paras lutut, jika hendak labuh ke bawah lutut kami pun terima.


Realiti warna putih nampak jarang walaupun tebal tetapi mini jubah ini dipadankan dengan tudung labuh, telekung ziarah atau telekung. Jadi sudah tidak menampakkan susuk tubuh pemakainya. Kami juga menyarankan supaya jemaah wanita mengambil satu saiz lebih besar dari saiz yang selalu dipakai.

Apakata pelanggan kami-

pelanggan kami Puan Suraya, "Sangat selesa dipakai ketika musim haji, kami berjalan kaki sejauh 20km sehari berulang alik ke Masjidil Haram dan mini jubah ini sangat recommended."

Puan Aneem
"Saya dah beli sepasang dan pakai ketika umrah it's sangat rekomen dan sangat selesa dipakai"



Mini Jubah Putih dan Seluar Putih
Mini Jubah xxx size

nak tau lebih lanjut klik page kami mini-jubah
boleh wassap jer Kak Hajjah
0192883235


Wednesday, October 4, 2017

STOKIN NINJA AKA STOKIN SOLAT COTTON DENIM

STOKIN COTTON DENIM
WARNA KELABU DAN CHOCOLATE GELAP
RM16.00 SEPASANG

STOKIN COTTON DENIM
WARNA CHOCOLATE TERANG & HITAM
RM16.00 SEPASANG


FABRIK COTTON DENIM
warna Hitam, Kelabu, Coklat Gelap dan Coklat Terang
RM16.00 SEPASANG

  1. Fabrik yang lebih stretchable buleh muat sampai kaki saiz 8
  2.  tidak jarang, tidak nampak bayang kuku dan kulit
  3. sejuk dan nyaman dikaki
  4. Sesuai pakai untuk kasual dan solat jugak
  5. Sesuai untuk orang yang kulit sensitif atau ekzema

Paling best untuk minggu ini kita ada hot sale
5 pasang only RM70.00 lagi
ada free pos ya untuk Malaysia sahaja.

cepat hanya sehingga hari ahad ni..8/10/2017

sila pm/wasap/message kat 
019-2883235 kak hajjah


BORANG TEMPAHAN - SERIUS BUYER SAHAJA

Name:
Email Address:
No. Telefon
Alamat
Pesanan Anda Telekung
Tudung
Jubah/Mini Jubah Haji
Stokin/Kasut Tawaf
Seluar
Lain-lain barangan keperluan haji dan umran
Saiz dan Kuantiti

Create a web form here

RAKAN NIAGA TELEKUNGMUSLEEMA