Thursday, November 15, 2018

KAK WAJIB KER PAKAI KASUT TAWAF?

Wajib ker pakai kasut tawaf akak cuma jawab sunat muakkad jer lah?

Nape, jangan kecam akak jer tak pakai pun boleh jer muslimat pakai stokin, muslimim berkaki ayam jer.  Melanggar larangan ihram kalau orang lelaki pakai stokin atau kasut yang bertutup semua ya.

Bila kaki you berlapik kuranglah tekanan kat tapak kaki tu, kalau stokin you nipis dah tutuplah dengan elok tu. Terutama kalau tumit you pecah, tapak kaki you sakit ker atau lutut you sakit sangat membantu ketika you bertawaf dan bersaie ya.

Untuk pakai solat pun boleh tau. Lagi satu syaratnya tolong pakai sekali dengan stokin ya.

Kita ada banyak design kasut tawaf nak beli yang mana satu. Ramai orang konpius sangat nieh. Kasut ni tak der saiz ya cuma free size jer. Tapi kita boleh bagi tips sebab kita dah pakai kasut nie.

Kalau kaki jenis kecik 4 - 6 pilih yang velvet 



untuk kasut saiz sehingga saiz 7 sahaja




Untuk Kasut sehingga saiz 7 sahaja


Kasut sehingga saiz 8


Kasut sehingga saiz 10 sahaja


BELIAN DAN PERTANYAAN WASSAP
HAJJAH BARIAH - 0192883235


NOTA : TIDAK DIBENARKAN MENERBITKAN KEMBALI SEBARANG ARTIKEL DARI BLOG INI KEMANA-MANA MEDIA YA.






Tuesday, November 13, 2018

1 HARI 1 HADIS

Dari Abu Malik Al- Asy'ari RA meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:

'Berwudhu' itu separuh daripada solat.  Ucapan 'Alhamdulillah' memenuhi timbangan, ucapan 'Subhanallah' dan 'Alhamdulillah' keduanya memenuhi antara langit dan bumi.  Solat itu cahaya, sedekah itu bukti, kesabaran itu sinaran, Al-Quran  itu hujah untukmu atau ke atasmu.  Setiap manusia keluar dari rumah ibarat menjual dirinya, maka ada yang membebaskannya dari siksaan danada yang menjatuhkannya ke dalam kebinasaan.

Sunday, November 11, 2018

ORANG LELAKI BOLEH PAKAI STOKIN KER?

Cuti sekolah dah dekat, ramai yang merancang nak bawa family pergi umrah musim cuti sekolah. Kak Hajjah tengok masa kursus umrah ramai yang datang bawa anak-anak. Berkenalan dengan satu keluarga dari Manjung masa kursus umrah di Kuala Lumpur nie. Mereka nak pergi satu keluarga. Anak lelakinya so excited tengok barang-barang umrah. Kak Hajjah pun jadi seronok jugak.

Setelah menilik barang-barang yang kami pamerkan keluarga ni beli tudung labuh, kasut tawaf, handsock, stokin, spray wuduk dan seluar untuk lelaki. Sebab suami ada sikit pengetahuan mengenai cuaca musim ni mereka minta Kain Ihram yang extra tebal sikit untuk dua beranak nie denga.

Umrah masa cuti sekolah ni cuaca agak sejuk sikit, pak ustaz dan ustazah mutawif nasihatkan jemaah bawa sama losyen dan lip balm paling minima ya. Sebab cuaca yang kering bibir mengelupas dan tumit pun kering senang pecah.  Jemaah dinasihatkan sapu losyen sebelum kulit pecah dan kering tiap2 



Orang lelaki paling terdedah ya sebab mereka tak boleh pakai stokin atau kasut. Orang perempuan boleh pakai kasut tawaf dan stokin. Lantai disana dicuci dengan bahan pencuci tak ada pun dibilas. Kita nasihatkan orang lelaki pun pakai stokin diluar waktu ihram ya jangan tunggu kaki tu kering dan pecah.

Kami ada sediakan stokin dan handsock dari bahan yang tebal untuk lelaki dan wanita sesuai dipakai masa cuaca sejuk nie.  Stongan dari bahan rajut.

Add caption




Sunday, November 4, 2018

tips MASUK RAUDHAH




  • Masuk ke Raudhah hanya melalui pintu 25
  • Masa untuk masuk selepas Subuh, selepas Zohor dan selepas Isyak
  • Pastikan solat berjemaah di pintu 25 selesai solat terus masuk ke Raudhah
  • Pakai tudung hitam dan jubah hitam jika bergerak sendiri-sendiri.





BORANG TEMPAHAN - SERIUS BUYER SAHAJA

Name:
Email Address:
No. Telefon
Alamat
Pesanan Anda Telekung
Tudung
Jubah/Mini Jubah Haji
Stokin/Kasut Tawaf
Seluar
Lain-lain barangan keperluan haji dan umran
Saiz dan Kuantiti

Create a web form here

RAKAN NIAGA TELEKUNGMUSLEEMA