Wednesday, August 16, 2017

WUKUF DI ARAFAH MENGAJAR ERTI SABAR DAN REDHO

Diam tak diam dah dua tahun berlalu tapi semuanya tetap segar di ingatan setiap orang yang pernah melalui pengalaman berada di Arafah

Berwukuf di Arafah dan mabit di Mina satu pengalaman yang sangat menguji setiap jemaah. Semua orang yang hadir sebagai duyufur Rahman akan menanggalkan pangkat dan gelaran untuk menyempurnakan rukun Haji ini.

Bergerak dari Makkah, bersabar tunggu bas datang yang schedulenya confirmed lah kelaut dalam. Janji lepas zohor sampai Isyak baru sampai. Tak kesah janji selamat anda sampai ke destinasi.

Perjalanan 6km lebih kurang dari Makkah ke Arafah jadi sampai 2 jam - 3 jam sebab kesesakan manusia dan kenderaan yang membawa jemaah ke Arafah.

8hb Zulhijjah sudah bergerak ke Arafah untuk wukuf pada 9hb Zulhijjah.  Melihat lautan manusia yang berjalan kaki tu rasanya macam kita pun nak masuk dalam konvoi yang berjalan kaki. Walau bagaimanapun kita jemaah Malaysia tertakluk kepada arahan yang ditetapkan oleh LUTH.

Sampai ke Arafah hampir pukul 12 malam disambut oleh kakitangan LUTH yang berwajah manis dan dihadiahkan dengan pek minuman dan biskut untuk membasahkan tekak. 

Walaupun dalam kursus dah ditunjukkan khemah-khemah dalam video dan slide, tetapi berbaur perasaan bila menjejakkan kaki. Disitulah dugaan dan cabaran menguji setiap penghuni Arafah.

Bear in mind you are in the dessert! Panas dan kemungkinan ribut pasir memang ada. Khemah yang sesak di Arafah memutih macam cendawan lepas hujan. Mana yang tak tahan ada yang pengsan, Kak Hajjah cuma demam tapi cukuplah berat rasanya dalam keadaan kita nak beribadah dan berdoa di masa dan tempat yang mustajab doa.

Mengigil rasa badan tegak solat berjamaah, air yang masuk ke badan berbotol-botol. Habis jer air mintak kawan-kawan tolong carikan. Camane lajunya air masuk macam tu jugak lajunya air keluar, mencari toilet lagi berbaris panjang.

Walaupun begitu itulah nikmat.  Ya Rabb, betapa manisnya dapat menjejakan kaki ke bumi Arafah, tempat khutbah terakhir Baginda Rasulullah s.a.w.


Berjalan kaki ker Arafah.


Sebelum berangkat ke Arafah, pengurusan Tabung Haji dah beri briefing tentang bas dan map kawasan khemah sebagai panduan Jemaah Haji semua.

Kak Hajjah, janganlah excited sangat nak bawak barang banyak-banyak nanti sengsara nak bawak. Bas tu cuma ada tempat duduk tak der compartment untuk barang. Kalau bawak 2 - 3 beg ko pikul sendiri dalam bas tu. 

Mungkin sekarang tak macam tu lagi, tapi kalau buleh bawak sahaja hand luggage yang LUTH beri tu. Muat-muat satu beg tu lebih baik untuk Kak Hajjah dan Abang Haji semua. Makanan mungkin setakat snack dan satu botol air sahaja dah memadai. Jangan risau makanan banyak disediakan.

Air sila minum sebanyak yang boleh, supaya anda kekal segar sepanjang hari. Bawa Quran dan buku-buku doa, susun doa yang nak dibaca untuk diri sendiri dan kiriman doa kawan-kawan. 

Elakkan dari berbual banyak-banyak. Banyakkan berzikir dan baca AlQuran.

Mabit di Muzdalifah

Monday, August 14, 2017

PANGGILAN HAJI

APA KABOR SEMUA.

Rasa baru jer sambut Hari Raya Aidilfitri, dah nak sambut Hari Raya Aidil Adha pulak.  Lagi dua minggu jer lagikan, anda dah daftar untuk korban ker. Tahun ini kemungkinan besar Kak Hajjah tak join kurban ada beberapa urusan yang tak beres lagi.

Bermakna lagi dua minggu jugak jemaah haji kita akan berwukuf ke Arafah, so sekarang dah mula ramai yang membanjiri tanah suci Makkah.  Jaga kesihatan Kak Hajjah dan Abang Aji sekalian, kalau kurang cergas tu tak payah buat umrah tiap hari.

Semalam Kak Hajjah buka booth kat Masjid Al-Ridzuan Ulu Kelang, alhamdulillah ramai yang hadir ke sana. Rupanya Kak Hajjah patut ada appointment dengan sahabat kenalan masa kursus haji, masyaAllah terlupa lah pulak.

Minta maaf dengan beliau tak dapat jumpa, tapi dia kata tak pa kak saya datang saja tempat akak. Allahu Akbar rupanya dia nak bagitau dia dapat pergi haji tahun dan kami sempat bermaafan. Syukur alhamdulillah, tetapi adik perempuan belian terpaksa tolak tawaran sebab tiada mahram. Sahabat ni akan pergi bersama suaminya.

Tujuan asal kami nak jumpa sebab Kak Hajjah buat pesanan skin balm dan lip balm untuk jemaah haji jadi sahabat ni datang untuk menyampaikan pesanannya. Sebelum balik sempat beliau menyambar tiga pasang stongan pendek

Last week, kami dapat info mak sedara pun akan pergi buat haji pada tahun ini, my auntie pergi dengan packages sebab nak tunggu giliran takut tak sempat nanti. Entah alam barzah yang sampai dulu.

Macam tulah kalau Allah swt nak jemput kita datang untuk pangilan haji dengan berbagai cara dan rezekinya kita datang. Keep on berdoa sahaja kabel yang terbaik hanya dari Allah swt yang makbul.

Selalu Kak Hajjah bagitau kat semua sahabat dan customer selagi last flight belum take off anda masih berpeluang menerima panggilan haji.


Thursday, August 3, 2017

SAYA NAK BELI TELEKUNG ZIARAH

Hari ini aktiviti biasa pagi-pagi dah keluar berkuliah di kejiranan kita kat Taman Melawati. Nothin special pun duduk mengasah telinga dan mendidik hati biar jadi hamba Allah swt yang sentiasa bersyukur tu.

Balik nak pos barang tapi terlupa terus balik ambik early lunch, sedang sedap menjamu selera tu dapat satu call dari nombor yang tak dikenali pun.  Nak beli telekung ziarah, pemanggil bertanyakan lokasi.
So kak hajjah kasi alamat dan location.

Rupanya bakal pembeli datang dari kawasan setempat kat Desa Tun Hussein Onn nak cari telekung ziarah untuk ibunya. Ingatkan lambat lagi mak nya nak pergi rupanya flight malam ini pukul 9.00. Sebab tu mereka terus datang kebetulan ada stok di rumah.

Customer ni datang try telekung ziarah putih smocking berpuashati dengan jahitan muka telekung  yang kemas. Kak Hajjah bagi dua tiga pilihan material cotton polos, cotton bunga dan koshiboo. Dia orang pilih yang putih sebab ibunya tak pernah pakai warna lain selain putih dan koshiboo ni agak tebal sikit dan lapik labuh. Selesa untuk orang yang tak prefer telekung yang nipis dan jarang.

Apa relevannya telekung ziarah nie? 

Telekung ziarah lepih pendek dari telekung biasa.  Setengah jemaah wanita mereka memang selesa bertelekung sahaja semasa musim haji atau umrah. Jadi telekung ziarah tidak meleret-leret dipakai senang nak duduk.

Labuh telekung ziarah hanya 28 inci - 30 inci berbanding telekung biasa labuh dalam 42 inci ker 45 inci.

Kami menyediakan telekung ziarah putih dan hitam untuk ziarah dan solat jugak. Ada customer yang tidak berapa tinggi jadi telekung ziarah ini adalah pilihan yang tepat.

Lagipun telekung ziarah ni kalau nak sujud senang tak perlu di tarik baju telekung tu dan tidak menutup tempat sujud.

Masa haji atau umrah kebanyakan jemaah tidak memakai kain telekung kerana mereka memakai jubah untuk menggantikan kain sarung.

Telekung ziarah kami ada warna hitam dan putih
Material ada cotton tetron, koshiboo dan cotton lembut.
Labuh cuma 28 inci ker 30 inci
Jahitan muka kami ada jenis smocking dan getah sahaja

muka telekung hitam getah

muka smocking

Labuh Telekung ziarah
Telekung Hitam Lace
Muka Renda Lace

BORANG TEMPAHAN - SERIUS BUYER SAHAJA

Name:
Email Address:
No. Telefon
Alamat
Pesanan Anda Telekung
Tudung
Jubah/Mini Jubah Haji
Stokin/Kasut Tawaf
Seluar
Lain-lain barangan keperluan haji dan umran
Saiz dan Kuantiti

Create a web form here

RAKAN NIAGA TELEKUNGMUSLEEMA