Thursday, April 27, 2017

KHIMAR VS HIJAB - SILA BACA

The concept of hijab and Khimar is not very new and goes back many years. In fact, the concept of hijab is very ancient and although not always called as hijab but the concept of women covering their bodies in some way or the other in Islam dates back to the 6th Century when the religion was first introduced and started spreading. Both hijab and Khimar are ways in which women are encouraged to cover their bodies although they have slight differences in the parts they cover and the way they are to be worn.

KHIMAR

KHIMAR
By definition, hijab is merely a veil worn by women and in most cases the primary reason is to cover the head and the chest. Muslim women are required to wear a hijab after the age of puberty throughout their lives and must ensure that they have it worn when adult males are present (this addresses those males who are outside their immediate families; not those who are part of the family and belong to the same household). Moreover, any head, chest or body covering that a woman might wear can be referred to as hijab as long as it conforms in some way to a certain standard of modest intent. 

As opposed to this the word meaning of Khimar is quite different. The use of Khimar is usually with another thing where the Khimar is the possession. A particular thing’s Khimar is anything that covers it. Recently, the use of this word has almost always been in the context of covering the body. Any piece of cloth that is used in some way or the other to cover the head is referred to as Khimar. What makes it different to a Hijab is that although hijab is covering the body in general, Khimar is something that particularly covers the head. Some groups however go on further to describe it as something that covers the head, forehead and the neck. Note that none of hijab or Khimar covers the face.

The word hijab is also used to refer to the seclusion of women from outside males, and at the same time it may be used to embody a metaphysical dimension. The Arabic word Al-Hijab means the veil that separates man or the entire world from God. Khimar however does not have any such religious meaning and usually meant the cloth (used to cover the head) but due to its frequent use as a veil, later got to mean a form of veil only.

In order to explain in a more practical way so that the reader can perceive the look of a hijab and a Khimar, it is important to give details about them. A hijab is more like a head scarf that is secured around the head and covers the neck, hair and the whole of the head and the hair. It is usually not so long and just reaches the shoulders. A Khimar, however is only meant to cover the head and therefore may not be long enough to reach the neck or shoulders. This is not always true; in recent times there has been a total change in the way a Khimar is used. Nowadays, a Khimar refers to a very long piece of cloth that drapes all the way from the head to the elbows or hands. In fact, in a lot of cases, it extends to the knees or even feet. The length depends on what the user prefers.

Summary of differences expressed in points
Hijab refers to a veil that women in Islam use, it is used to cover the head and the chest, a Khimar is anything that covers; usually the covering of the head is what Khimar is used for, a Khimar can also cover the temples and neck

Hijab has some religious connotation-it embodies a metaphysical dimension; no such connotation of Khimar which simply means a cloth (used to cover the head)

Hijab is like a head scarf, covers the neck, reaches the shoulders; Khimar of various types, the initial ones were only to cover the head, recent ones can be very long, can cover the hands and elbows as well as knees and feet


Monday, April 17, 2017

SET PAKAIAN UMRAH HAJI UNTUK BAKAL HAJI

Orang lelaki paling sempoi kan, mereka hanya bawak beg kecik jer saiz 20 inci pun dah cukup.  Kalau dia orang bawak besar tu isteri dia punya barang yang tumpang tak pun bekalan makanan kering untuk 40 hari berada di tanah suci tu kan.

Kalau hajah pakaian umrah hajinya satu beg 30 inci tu penuh, semua dari yang paling kecik hingga yang paling besar kena bawak.

Bakal-bakal haji ni cuma perlukan barang-barang kat bawah jer untuk haji. kalau umrah boleh cut lagi bilangannya

1. Kain Ihram - 2 set
2. Tali pinggang ihram
2. Kain Pelikat tak berjahit - 2 helai sebagai tukaran untuk tidur atau masuk bilik air.
3. Seluar panjang
4. Baju Melayu, Baju Kurta atau Jubah - may be in total 5 helai dah cukup
5. Baju Pagoda - baju dalam yang berpoket tu - 3 helai
4. Tuala Mandi
5. Tuala Lap Muka
6. Pakaian dalam kira sendiri lah berapa yang cukup
7. Selipar tak bertutup tu - selipar jepun pun boleh
8. toiletories - yang
6. Spray Wudhuk*
7. Uncang Batu*
8. Back Pack kecik* -
9.  Sejadah kecik*
10. Tikar Plastik*

nota tanda* selalunya provided by Tabung Haji untuk Muasassah.

seluar putih

baju pagoda putih

seluar polyester


kain ihram

NAK TENGOK DETAIL SET KELENGKAPAN HAJI BOLEH KLIK KAT PAGE

Thursday, April 13, 2017

STONGAN CINCIN - MELENGKAPI BUSANA MUSLIMAH ANDA

STONGAN CINCIN PERMATA
PANJANG 30CM
RM18.00 SEPASANG


STONGAN CINCIN HIJAU MINT
PANJANG 17CM
RM15.00 SEPASANG

STONGAN CINCIN HITAM
PANJANG 17CM
RM15.00 SEPASANG

STONGAN CINCIN KELABU HITAM
PANJANG 17CM
RM15.00 SEPASANG

STONGAN CINCIN UNGU GELAP
PANJANG 17CM
RM15.00 SEPASANG

STONGAN CINCIN LAVENDER
PANJANG 17CM
RM15.00 SEPASANG

STONGAN CINCIN PINK LEMBUT
PANJANG 17CM
RM15.00 SEPASANG

 
STONGAN CINCIN PINK FUSCHIA
PANJANG 17CM
RM15.00 SEPASANG


STONGAN CINCIN HITAM PUTIH
PANJANG 17CM
RM15.00 SEPASANG

STONGAN CINCIN COKLAT GELAP
PANJANG 17CM
RM15.00 SEPASANG


STONGAN CINCIN TURQOISE
PANJANG 17CM
RM15.00 SEPASANG
STONGAN cincin dar fabrik cotton yang selesa dan bergetah dipangkal lengan supaya tak melorot ya.
All stongan cincin pre-order so 2 - 3 hari untuk proses dan pos ya.

WHATSAPP 019-2883235
UNTUK PESANAN DAN PERTANYAAN YANG SERIOUS SAHAJA YA.


Tuesday, April 11, 2017

KURSUS INTENSIF HAJI

Kursus Haji yang 16 siri dah habis, now semua yang dah dapat tawaran haji sudah mula menyertai kursus intensif haji.

Kuala Lumpur - Kursus Intensif haji di

Masjid Muqarrobin - dah selesai
Masjid Khalid al Walid - 15/4/2017 - 16/4/2017,29/4/2017 - 30/4/2017, 13/5/2017 - 14/5/2017
Masjid Al Ghazali - 22/4/2017 - 23/4/2017

Putra jaya - Kursus Intensif haji di
Auditorium Masjid Putra jaya - pada 6/5/2017 - 7/5/2017
Sekolah Alam Shah - 13/5/2017 - 14/5/2017

Labuan - Kursus Intensif Haji di
Masjid Jamek An-Nur - 29/4/2017 - 30/4/2017


Kak Hajjah berniat nak join bukak booth jugak tapi disebabkan masalah kesihatan dan keluarga Kak Hajjah terlupa nak apply. Hmm tak der peluang lagi tu.

Kepada bakal jemaah haji tahniah dari kami ya. Semoga umrah dan haji anda mabrur jangan risau terlebih. Rata-rata semua bakal jemaah haji risau mengenangkan situasi yang mereka akan hadapi dalam jutaan manusia yang berada di tanah suci.

Pesan Kak Hajjah walaupun macam semut lautan manusia, ada ruang untuk anda dalam lautan jemaah haji tu. Berdoa dari sekarang apa sahaja yang jemaah haji hajati, minta Allah swt permudahkan dan diberi kesihatan yang baik. Sekurang-kurangnya jemaah haji ada banyak masa buat persedian fizikal dan mental. Berbanding jemaah haji yang dapat tawaran last minute tu.

Tuesday, April 4, 2017

KURSUS HAJI DAH HABIS

Minggu ni terakhir untuk kursus haji anjuran Lembaga dan Urusan Tabung Haji, selama 17 minggu ni kak hajjah berkampung di kawasan hulu kelang nie.

Syukur alhamdulillah ukhwah yang terjalin sangat erat, rasa sedih berpisah moga kita jumpa lagi sahabat-sahabat ya.

ada kekurangan dalam service kami mohon maaf ya.

Monday, April 3, 2017

SAYA NAK KASUT YANG SPECIAL TU

Alhamdulillah happy bila ada customer yang appreciate dengan produk kita.

Cik puan ni dah beli kasut tawaf velvet kami sebelum ini. Cuma sekarang she looking for kasut tawaf hitam, sebab warna yang lain dah ada.

Kasut tawaf velvet memang jadi pilihan pada bakal jemaah, kasut tawaf ni simple tak der corak tapi comel bila dipakai kat kaki.



Material yang strecthable, beralas spandex dan anti slip sangat-sangat disukai, tambahan bila digayakan dengan stokin ninja atau stokin solat kami tu.

Semakin dekat Ramadhan ramai yang dah menempah barang-barang untuk keperluan umrah kami. Cuba check senarai anda jika masih ada yang ketinggalan lagi.

Kami menawarkan produk mesra pengguna dengan harga yang sangat berbaloi. Alhamdulillah repeat order customer sangat tinggi.

Kami cuba membantu anda supaya lebih selesa dengan produk kami, kami memang rekomen sangat jemaah wanita pakai kasut tawaf ni untuk keselesaan diri sendiri ya.

1. Medan tawaf agak luas ya - kalau anda berani mungkin anda dapat tawaf berhampiran dengan Ka'bah jadi jarak pusingan dekat. jika anda pilih untuk tawaf di tingkat 1 atau dalam kawasan berbumbung pusingan agak jauh jugak. Kasut tawaf ni memberi sedikit keselesaan untuk tapak kaki dan lutut hajah-hajah semua.

2. Alas spandex tu mengurangkan tekanan kepada kaki anda.

3. Tapak anti slip mengurangkan risiko tergelincir

4. Bersaie - Berulang-alik antara Bukit Safa dan Bukit Marwah amat selesa sekali.

InsyaAllah ini adalah alat-alat atau tools yang boleh membantu dengan izin Allah swt.

Kami ada dua jenis kasut tawaf had buku lali dengan had tumit. Saiz free size sampai kasut saiz 10.





BORANG TEMPAHAN - SERIUS BUYER SAHAJA

Name:
Email Address:
No. Telefon
Alamat
Pesanan Anda Telekung
Tudung
Jubah/Mini Jubah Haji
Stokin/Kasut Tawaf
Seluar
Lain-lain barangan keperluan haji dan umran
Saiz dan Kuantiti

Create a web form here

RAKAN NIAGA TELEKUNGMUSLEEMA