Wednesday, January 16, 2019

UMRAH SYUKUR - KOTA MADINAH RINDU PADAMU YA RASULULLAH

Umrah kali ini destinasi kami ke Madinah, kalau dulu masa haji kami terus ke Jeddah. Madinah not much different cuma ada extension yang masih lagi belum siap. 

Kota Madinah bersemadinya kesayangan kita Nabi Muhammad s.a.w, di sini ada Raudhah, Perkuburan Baqi', Pasar Kurma, Bukit Uhud, Masjid Quba', Masjid Tujuh, Masjid Qiblatain dan juga Mada'in Saleh.

Kami sampai kat airport Madinah dah hampir pukul 10.  Urusan bagasi, imigresen, tunggu bas lagi maka kami sampai di Hotel dah hampir pukul 12.00. Hotel kami Dar Eiman Al Manar Madinah berhadapan dengan Hotel Movenpick. Pintu masuk melalui pintu 15. Sampai kat sini makanan bungkus dah tersedia. Kami duduk tingkat 8 bilik 4 orang. Boleh tahan lah bilik. Don't ever compare dengan Hotel Movenpick tu nanti menangis ko tau.




Day 1

Orang lelaki dah masuk Raudhah sebelum subuh tadi. Kami jemaah perempuan kena tunggulah ustazah datang bawa. Pagi kami ziarah dalam sahaja dalam kul 9.00 gitu bergerak ke Saqifah Bani Saidah dulu. Kat sini taman yang ditanam dengan pokok herba,banyak pokok bidara 
ditanam di sini. Tempat ini adalah tempat dimana Khalifah Abu Bakar di Baiah.





Kami meneruskan ziarah ke dalam Masjid Nabawi jemaah yangboleh solat semua masuk mengerjakan solat sunat dhuha. Yang keuzuran tunggu kat luar jangan lari ya. Kat sini ada satu incident yang terjadi kat akak. Tak citer pun kat geng2 jemaah tu.



Kubah hijau tu dibawahnya makam Rasulullah saw
Masa tengah tunggu gi cari sudut untuk duduk dan tunggu. Masa dalam kepala akak teringat camane lah agaknya Zaman Rasulullah dulu. Tengah kepala duk merayau datang sorang lelaki tua bangsa Arab speaking Arab tapi sumpah ana tidak fahamlah. Tiba-tiba burung merpati terbang kat tempat tu buat lintas hormat sambil bagi sedas tahi dia kat tempat akak duduk  terkena tepat kat tudung akak. Apa lagi menjerit lah kot.Pakcik Arab berlari-lari datang tolong buang tahi burung tu. Cari air siap tolong jirus lagi.  Dia cakap Arab aku cakap melayu. Habis-habis boleh cakap syukran jer, terus cari toilet gi bukak tudung tu dan cuci lagi sekali. Punyalah kalutnya. Keluar toilet pakcik ARAB tu dah pergi.   

Keluar balik gi jumpa grup jemaah yang telah selesai solat teruskan melawat sekeliling Masjid hingga ke perkuburan Baqi'.  Kat sini ahli grup gi solat zohor saya terus balik hotel sorang-sorang.
Consult dengan mutawif boleh tak balik sorang, asalkan tau jalan balik ok jer.

Bersebelahan Baqi' ada pembinaan lagi kata Pekerja nak luaskan lagi kawasan Masjid

Paling saya suka kat Madinah penuh rasa tenang dan damai, kita boleh tengok seronoknya anak-anak kecil berlari rasa bebas.




Day 2 

Seawal 7.30 pagi kami dah berkumpul untuk naik bas ke Masjid Quba', hari gelap lagi kami dah sampai kat Masjid Quba. Solat Dhuha di Masjid Quba, dah sesak jugak walaupun di awal pagi. Kami solat ditingkat atas masjid agak lapang.


Pahala solat di Masjid Quba' bersamaan 1x Umrah


Dalam Masjid Quba'



Lebih kurang dua puluh minit disini kami meneruskan perjalanan ke Pasar Kurma Madinah. Menjamu mata melihat ladang kurma yang hijau. Tempat parking becak sikit sebab hujan jadi bas kena bergilir-gilir untuk parkir depan pintu masuk pasar kurma. 

Kalau nak beli kurma beli kat sini walaupun agak mahal sedikit harganya tapi murahlah compare dengan musim haji. Kurma kat sini rasa baru dan masih lembab lagi. 

Destinasi seterusnya ke Bukit Uhud tapi hanya dapat lalu jer tak boleh nak turun sebab bas tu tak der permit. Melopeh lah. Begitu juga Masjid Qiblatain dan Masjid Tujuh cuma lalu jer.

Hermm tak apa nanti kita datang back packers pulak kita redah semua selagi lalu dengan berjalan.

Aktiviti wajib di Madinah melontar kedai

Waktu Syuruk akan terbuka bumbung terbuka ini

Payung Gergasi Terbuka di Raudhah 



Dah 3

Dah nak berangkat ke Makkah , lepas solat zohor ziarah Nabi Saw kat sebelah pintu Babus Salam, rasa sayu dan sebak semuanya ada. Bila kah dapat berkunjung lagi. Kali ini  rasa singkat sangat waktu berlalu. Cuaca kat  Madinah pada musim cuti sekolah sangat nyaman tidur tak buka air cond pun.

Kami bergerak lepas zohor menuju Makkah untuk umrah pertama, berhenti Miqat di Bir Ali. Masa gi haji tak berhenti kat Bir Ali kerana kami Miqat kat dalam flight terus ke Makkah.  Amazing sekali Masjid Kat Bir Ali sangat besar siap ada kedai-kedai jual pakaian ihramnya. 

Kat mana saja kita pergi kat Tanah Arab ni memanglah padat dengan manusia di laluan bas-bas pelancong yang bawa jemaah. Kat sini ada yang tersesat cari bas. 

Kak Hajjah memang terpisah dengan kawan-kawan sebab Kak Hajjah cari toilet, bilik air banyak kat sini tapi toilet sikit berebut-rebut lah. Kat sini Kak Hajjah guna PR bahasa isyarat jer. Asset paling utama salam dan senyum, insyaAllah dipermudahakan dan beres semuanya .

Nak masuk ke dalam Masjid dah macam nak masuk Raudhah berhimpit-himpit. Kak Hajjah dah solat kat tepi tempat kasut jer, kering dan tiada najis kira halal sahajalah. Selesai nak keluar pun berhimpit-himpit cari jalan ke bas.


COPYWRIGHT - TELEKUNGMUSLEEMA - to be continued

No comments:

Post a Comment

BORANG TEMPAHAN - SERIUS BUYER SAHAJA

Name:
Email Address:
No. Telefon
Alamat
Pesanan Anda Telekung
Tudung
Jubah/Mini Jubah Haji
Stokin/Kasut Tawaf
Seluar
Lain-lain barangan keperluan haji dan umran
Saiz dan Kuantiti

Create a web form here

RAKAN NIAGA TELEKUNGMUSLEEMA