Wednesday, January 16, 2019

UMRAH SYUKUR - KOTA MADINAH RINDU PADAMU YA RASULULLAH

Umrah kali ini destinasi kami ke Madinah, kalau dulu masa haji kami terus ke Jeddah. Madinah not much different cuma ada extension yang masih lagi belum siap. 

Kota Madinah bersemadinya kesayangan kita Nabi Muhammad s.a.w, di sini ada Raudhah, Perkuburan Baqi', Pasar Kurma, Bukit Uhud, Masjid Quba', Masjid Tujuh, Masjid Qiblatain dan juga Mada'in Saleh.

Kami sampai kat airport Madinah dah hampir pukul 10.  Urusan bagasi, imigresen, tunggu bas lagi maka kami sampai di Hotel dah hampir pukul 12.00. Hotel kami Dar Eiman Al Manar Madinah berhadapan dengan Hotel Movenpick. Pintu masuk melalui pintu 15. Sampai kat sini makanan bungkus dah tersedia. Kami duduk tingkat 8 bilik 4 orang. Boleh tahan lah bilik. Don't ever compare dengan Hotel Movenpick tu nanti menangis ko tau.




Day 1

Orang lelaki dah masuk Raudhah sebelum subuh tadi. Kami jemaah perempuan kena tunggulah ustazah datang bawa. Pagi kami ziarah dalam sahaja dalam kul 9.00 gitu bergerak ke Saqifah Bani Saidah dulu. Kat sini taman yang ditanam dengan pokok herba,banyak pokok bidara 
ditanam di sini. Tempat ini adalah tempat dimana Khalifah Abu Bakar di Baiah.





Kami meneruskan ziarah ke dalam Masjid Nabawi jemaah yangboleh solat semua masuk mengerjakan solat sunat dhuha. Yang keuzuran tunggu kat luar jangan lari ya. Kat sini ada satu incident yang terjadi kat akak. Tak citer pun kat geng2 jemaah tu.



Kubah hijau tu dibawahnya makam Rasulullah saw
Masa tengah tunggu gi cari sudut untuk duduk dan tunggu. Masa dalam kepala akak teringat camane lah agaknya Zaman Rasulullah dulu. Tengah kepala duk merayau datang sorang lelaki tua bangsa Arab speaking Arab tapi sumpah ana tidak fahamlah. Tiba-tiba burung merpati terbang kat tempat tu buat lintas hormat sambil bagi sedas tahi dia kat tempat akak duduk  terkena tepat kat tudung akak. Apa lagi menjerit lah kot.Pakcik Arab berlari-lari datang tolong buang tahi burung tu. Cari air siap tolong jirus lagi.  Dia cakap Arab aku cakap melayu. Habis-habis boleh cakap syukran jer, terus cari toilet gi bukak tudung tu dan cuci lagi sekali. Punyalah kalutnya. Keluar toilet pakcik ARAB tu dah pergi.   

Keluar balik gi jumpa grup jemaah yang telah selesai solat teruskan melawat sekeliling Masjid hingga ke perkuburan Baqi'.  Kat sini ahli grup gi solat zohor saya terus balik hotel sorang-sorang.
Consult dengan mutawif boleh tak balik sorang, asalkan tau jalan balik ok jer.

Bersebelahan Baqi' ada pembinaan lagi kata Pekerja nak luaskan lagi kawasan Masjid

Paling saya suka kat Madinah penuh rasa tenang dan damai, kita boleh tengok seronoknya anak-anak kecil berlari rasa bebas.




Day 2 

Seawal 7.30 pagi kami dah berkumpul untuk naik bas ke Masjid Quba', hari gelap lagi kami dah sampai kat Masjid Quba. Solat Dhuha di Masjid Quba, dah sesak jugak walaupun di awal pagi. Kami solat ditingkat atas masjid agak lapang.


Pahala solat di Masjid Quba' bersamaan 1x Umrah


Dalam Masjid Quba'



Lebih kurang dua puluh minit disini kami meneruskan perjalanan ke Pasar Kurma Madinah. Menjamu mata melihat ladang kurma yang hijau. Tempat parking becak sikit sebab hujan jadi bas kena bergilir-gilir untuk parkir depan pintu masuk pasar kurma. 

Kalau nak beli kurma beli kat sini walaupun agak mahal sedikit harganya tapi murahlah compare dengan musim haji. Kurma kat sini rasa baru dan masih lembab lagi. 

Destinasi seterusnya ke Bukit Uhud tapi hanya dapat lalu jer tak boleh nak turun sebab bas tu tak der permit. Melopeh lah. Begitu juga Masjid Qiblatain dan Masjid Tujuh cuma lalu jer.

Hermm tak apa nanti kita datang back packers pulak kita redah semua selagi lalu dengan berjalan.

Aktiviti wajib di Madinah melontar kedai

Waktu Syuruk akan terbuka bumbung terbuka ini

Payung Gergasi Terbuka di Raudhah 



Dah 3

Dah nak berangkat ke Makkah , lepas solat zohor ziarah Nabi Saw kat sebelah pintu Babus Salam, rasa sayu dan sebak semuanya ada. Bila kah dapat berkunjung lagi. Kali ini  rasa singkat sangat waktu berlalu. Cuaca kat  Madinah pada musim cuti sekolah sangat nyaman tidur tak buka air cond pun.

Kami bergerak lepas zohor menuju Makkah untuk umrah pertama, berhenti Miqat di Bir Ali. Masa gi haji tak berhenti kat Bir Ali kerana kami Miqat kat dalam flight terus ke Makkah.  Amazing sekali Masjid Kat Bir Ali sangat besar siap ada kedai-kedai jual pakaian ihramnya. 

Kat mana saja kita pergi kat Tanah Arab ni memanglah padat dengan manusia di laluan bas-bas pelancong yang bawa jemaah. Kat sini ada yang tersesat cari bas. 

Kak Hajjah memang terpisah dengan kawan-kawan sebab Kak Hajjah cari toilet, bilik air banyak kat sini tapi toilet sikit berebut-rebut lah. Kat sini Kak Hajjah guna PR bahasa isyarat jer. Asset paling utama salam dan senyum, insyaAllah dipermudahakan dan beres semuanya .

Nak masuk ke dalam Masjid dah macam nak masuk Raudhah berhimpit-himpit. Kak Hajjah dah solat kat tepi tempat kasut jer, kering dan tiada najis kira halal sahajalah. Selesai nak keluar pun berhimpit-himpit cari jalan ke bas.


COPYWRIGHT - TELEKUNGMUSLEEMA - to be continued

2 comments:

  1. BERITA BAIK!!! BERITA BAIK!!! BERITA BAIK!!!

    Nama saya fatma Saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi tahu semua pencari pinjaman supaya berhati-hati, kerana terdapat penipuan di mana-mana, mereka akan menghantar dokumen perjanjian palsu untuk anda dan mereka akan mengatakan tidak ada bayaran pendahuluan, tetapi mereka adalah orang yang suka bermain, kerana mereka kemudian akan meminta bayaran yuran lesen atau yuran jaminan yuran dan yuran pemindahan, jadi berhati-hati dengan syarikat pinjaman mereka yang curang.

    Beberapa bulan yang lalu saya tegang dari segi kewangan dan terdesak, saya telah tertipu oleh beberapa peminjam dalam talian. Saya hampir kehilangan harapan sehinggalah Tuhan menggunakan kawan saya yang merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat boleh dipercayai yang dipanggil ibu Theresa, yang memberi pinjaman tanpa jaminan dari USD100,000 dalam masa kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau tekanan dan kadar faedah hanya 2%

    Saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah yang saya memohon, dihantar terus ke akaun bank saya tanpa sebarang kelewatan.

    Kerana saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik, supaya orang dapat mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman apa-apa, sila hubungi beliau melalui e-mel sebenar: theresaloancompany@gmail.com dan oleh rahmat Tuhan dia tidak akan pernah mengecewakan anda dalam mendapatkan pinjaman jika anda taat.

    Anda juga boleh menghubungi saya di e-mel saya: feyzilfatma@gmail.com dan Sety diperkenalkan dan berbincang mengenai Puan theresa, dia juga mendapat pinjaman baru dari Puan theresa, anda juga boleh menghubunginya melalui e-melnya: martinimarais1986@gmail.com Sekarang, semua yang saya akan lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun mereka setiap bulan.

    Satu perkataan cukup untuk orang bijak

    ReplyDelete
  2. Nama saya adalah Masitah Ayob seorang warganegara Malaysia yang mendapat bantuan kewangan daripada syarikat pinjaman Puan Rossa Stanley, Setiap hari ada kisah bantuan kewangan kepada orang miskin di seluruh dunia saya membaca cerita ini dan hanya mengambil lulus dengan pemikiran bahawa ia tidak boleh Sebenarnya sehingga saya mendapat pemeriksaan pada kakak saya Redzuan binti Sarina dan ini seperti mimpi ketika dia menyambung saya ke rumah kewangan halus ini bernama syarikat pinjaman rossa stanley yang berpusat di California, Amerika Syarikat. jadi saya memutuskan untuk mencuba dengan menghubungi mereka di talian bantuan pelanggan +12133153118 atau email di rossastanleyloancompany@gmail.com dan saya memohon pinjaman sebanyak Rm 150,000.00 dan seperti itu sebelum saya tahu selepas pengesahan dokumen saya pinjaman saya mendapat kelulusan dan dipindahkan kepada akaun Citibank saya dan hari ini saya penguji Puan Rossa Stanley memberi nasihat pinjaman kepada semua orang di sini tidak terjejas dengan menghubungi syarikat pinjaman yang salah, dan bukannya langsung ke rossatanleyloancompany kerana kadar faedahnya adalah yang terbaik di mana saja di 2% pada tempoh maksimum 10 tahun supaya panggilan atau menulis e-mel dan permintaan kewangan anda akan diberikan jika anda mempunyai sebarang soalan atau fee ragu-ragu untuk menghubungi atau menulis saya di +60113091951 atau email masitahayobbinti@gmail.com terima kasih dan Tetap selamat

    ReplyDelete

BORANG TEMPAHAN - SERIUS BUYER SAHAJA

Name:
Email Address:
No. Telefon
Alamat
Pesanan Anda Telekung
Tudung
Jubah/Mini Jubah Haji
Stokin/Kasut Tawaf
Seluar
Lain-lain barangan keperluan haji dan umran
Saiz dan Kuantiti

Create a web form here

RAKAN NIAGA TELEKUNGMUSLEEMA