Wednesday, June 8, 2016

KUOTA TAMBAHAN JEMAAH HAJI MALAYSIA 2016


Hari ni on the way nak gi kerja akak dengar news kat RADIO IKIM, tabung haji minta kuota tambahan 10,000 orang jemaah. Susulan dari keputusan negara Iran yang tidak akan menghantar jemaah haji pada tahun ini. Ekoran dari krisis politik yang sedang melanda Arab Saudi dan Teheran.

Akak doakan sahabat yang dalam waiting list terpilih menjadi dufuyur rahman pada tahun ini, my advise selagi flight terakhir belum take off anda semua masih berpeluang menjadi jemaah haji pada tahun ini.

Akak last year pun ada perasaan yang sama, sayu rasa hati bila sampai Ramadhan belum dapat apa-apa khabar dari Tabung Haji. Sedangkan kakak sulung dan confirmed flight nya pada bulan Ramadhan. Akak hanya berdoa semoga Allah tidak melupakan kakak pada tahun akan datang. Mendoakan kakak sulung sihat untuk menunaikan haji.

So akak cuma tolong sediakan serba sedikit barangan keperluan haji Kak Long, dalam bulan Ramadhan kakak tadah tangan pada Allah swt minta sakit lutut akak dan sakit belakang akak sembuh sebab akak nak beribadah sebanyak mungkin. Deep in my heart akak bagitau diri sendiri I must berjemaah subuh dan isyak esok aku nak berjemaah di Masjidil Haram.

Alhamdulilah selepas dua minggu solat atas kerusi pada minggu kedua akak boleh turun untuk sujud, walaupun cara duduk antara dua sujud tu dah bertukar sikit sebab kaki tak boleh nak lipat. Rupanya Allah swt ntar tanda-tanda gembira cuma kita belum sedar lagi.

Masa untuk kenduri doa selamat rumah Kak Long pun sampai, kami adik beradik berkumpul kat sana. Seperti biasa panjanglah doa masing-masing yang dikirimkan siap peluk cium lagi. Kak Long cuma cakap "along akan doakan kau kat sana" maybe Allah swt makbulkan doa dia nak tengok adiknya datang kemudian. Alhamdulillah.

Before balik sempat bergurau dengan abang ipar akak, macamana kalau akak tetiba sampai abang cuma jawab "pack your thing and go". Tak sangka gurauan itu adalah doa dan harapan akak sebenarnya.

so pada 31hb Ogos 2015 i received a good news from Tabung Haji. Jarak penerbangan akak dengan kak long memang jauh dekat sebulan. Di sana khemah kami pun agak jauh, so akak dapat jumpa kak long 3 kali kat sana. Kadang dia orang datang khemah kami kadang2 kami jumpa kat Masjidil Haram sahaja.

Walaupun pun tuan dan puan dapat jemputan haji last minute jika tiada apa-apa kesulitan dan halangan keluarga terimalah tawaran tu.  Esok lusa kita tak tau lagi, memang agak terperanjat jugak tetapi itulah rezeki. For me nak tunggu ready sampai bila pun rasanya belum ready. Cuma doakan Allah swt, DIA sebaik baik pengatur.

My advice buat persediaan walaupun dengan set kelengakapan haji at least kalau last minute pun adalah set yang baru nak jadi  TETAMU ALLAH

Look back rasa nak pergi lagi "kalaulah aku boleh pergi lagi tanpa perlu tunggu kuota sudah pasti akak akan apply lagi."

cerita seterusnya KLIK kat page LAMBAIAN KAABAH tu.

IMPIAN SEMUA...menunaikan haji di Mekah melengkapi tuntutan Rukun

No comments:

Post a Comment

BORANG TEMPAHAN - SERIUS BUYER SAHAJA

Name:
Email Address:
No. Telefon
Alamat
Pesanan Anda Telekung
Tudung
Jubah/Mini Jubah Haji
Stokin/Kasut Tawaf
Seluar
Lain-lain barangan keperluan haji dan umran
Saiz dan Kuantiti

Create a web form here

RAKAN NIAGA TELEKUNGMUSLEEMA