Saturday, June 10, 2017

REMPIT SWISS 2O17 - PANAS! PANAS! RINDU KAT KAMPUNG LAUTERBRUNNEN

Senja semalam menyaksikan matahari terbenam yang merah hilang seri mentari disebabkan jerebu yang melanda Kuala Lumpur dalam bulan Ramadhan nie.

Jam 11.00 malam Kak Hajjah check cuaca 28 degree celcius dan at 2.00 am still masih lagi 25 degree its really hot. Saya cuma boleh lelap dalam satu jam pusing kiri kanan dah tak boleh nak lolap dah. Saya tengah buat entry di pagi yang hening nie nak sahur awal sangat. 

Baca title posting tu mesti korang rasa Kak Hajjah ni macam tak sedar dirikan, udah lahirkan kat negara Khatulistiwa panaslah, betul kan? Bukan gitu jauh pulak nak rasa riak pun.

 Bila kita ingat dari kita lahir nun zaman peristiwa 13 mei hinggalah sekarang dah going to be setengah abad nie. Kita rasa perubahan cuaca ni memang sangat berbeza sekali. Dulu kat kampung rumah atap zink ya ada yang papan semua, ada yang sekerat batu dan sekerat papan.

Bila siang tak boleh duduk atas rumah panas leting lari duk bawah rumah ada pangkin atau buaian.
Malam pulak sejuk gedik, makin pagi makin sejuk selimut tak boleh tinggal. 

Balik sekolah pukul 1.00 pm tengahari panas lip lap tu dah bawak nasi dan tuala lari duk tepi sungai berkelah ramai-ramai dan terjun dalam Sungai Batang Padang tu. Bestnya masa tu air masih dalam sejuk tak ada pencemaran, sekarang belum tentu lagi jarang dah mandi sungai. Alhamdulillah air paip kat rumah masih sejuk lagi, dan segan nak mandi buka aurat at public.

That time tak ada jerebu langit biru cantik jer!

Rumah kami dulu tak banyak bilik tidur bergelimpangan jer. Rumah kami tangga batu warna merah, bila dah berduit pulak tambah bawah jadi lah rumah kampung yang atas bawah. Masa ni baru ada bilik, bulan Ramadhan macam ni siang panas tidur atas simen. Budak-budaklah lapar tidur.

Sekarang ada mampu nak duk rumah atas tanah hmm leleh air liur lah kome! Melainkan kome jadi kaya raya dapatlah rumah sebuah kalau dak macam kak Hajjah sekarang duk rumah bertingkek-tingkek nie. Alhamdulillah ada tempat nak berehat dan tidur.


DARI TAPAH KE LAUTERBRUNNEN, SWISS

Saya ada impian masa saya muda-muda dulu setiap kali tahun berderet azam ada yang tercapai banyak yang kelaut. Tapi saya bukan seorang yang kuat azam dan planner yang bagus semuanya tersasar dari garisan. Camane pun Alhamdulillah segala puji bagi Allah swt still jugak dapat walaupun lambat. 

Dulu nak pusing dunia umur 40 tahun dah terlewat dekat 10 tahun dah nie, tapi yang dekat-dekat tu sampailah jugak. Yang paling tak tercapai nak kurus, setiap tahun menambahkan kilo ada.

Rasanya dah citer sebelum macamana boleh sampai ke Swiss nie kan, now we explore pulak apa istimewanya tempat ini. Apa yang saya nak sangat bandingkan mengenai alam sekitar. Kat Switzerland pemandangannya masih hijau di sepanjang perjalanan kami dari Airport Frankfurt hinggalah masuk ke Switzerland so cool tengok rasa sakit leher nak toleh kiri dan kanan cantik sangat dan kemas tersusun. 4 hingga 5 jam perjalanan walaupun penat rasa rugi kalau terlelap sebab nanti balik ikut route yang lain pulak.

Cuba hangpa drive ya dari Penang sampai Kuala Lumpur ikut highway or jalan lama cuba tengok berapa banyak bukit-bukit yang dah gondol, especially lepas Perak masuk Selangor (ampun Tuanku, nanti orang Selangor marah pulak) berapa banyak hutan-hutan dan bukit-bukau yang dah gondol atas nama pembangunan. Saya bukan pejuang alam sekitar, tapi kenapa kita rakus sangat sebab I love my country folk.

Di sini cantik sungguh kampung yang tersusun ada binatang ternakan dan ladang-ladang macam dalam buku cerita yang dulu-dulu kami baca kat khutub khanah (budak sekarang faham ker) deme tau 'library' jer.

Lalu pulak kat Tasik Interlaken tu masa hujan gerimis, Allah swt hidangkan kami dengan dua pelangi yang sangat cantik. Buat Kak Hajjah terfikir ya Allah betapa cantiknya ciptaanMu atas dunia, sesungguhnya Jannah itu pasti lebih cantik dan luaskan. Allahu mari kita rebut Jannah di bulan Ramadhan ini. Hujan gerimis lagi membeku rasanya menggigi nieh. Tak kesahlah comot camane pun dah sehari suntuk di perjalanan mesti rakamkan jugak.

Pelangi Interlaken

Perkampungan Tepi Tasik Interlaken

Dari Dalam Kereta Kami

Tasik ni memang besar di sekelilingnya ada rumah-rumah yang berlatar belakangkan Gunung-Gunung its such a beautiful painting yang Allah swt ciptakan. Sebab tu tak salahkan untuk berjalan ambil ibrah tengok tempat orang asalkan bukan perjalanan untuk maksiat semata.

Meneruskan perjalanan hingga sampai ke Bandar Lauterbrunnen ni memang hots spot untuk travellers macam kami lah. Tempat ni memang dipenuhi dengan chalet dan hostel-hostel. tak der bangunan-bangunan tinggi di sini. Setakat 3 - 4 tingkat sahajalah. Bila sampai kat hostel menangis nak tarik beg naik.

Sampai kat Lauterbrunnen dah lah sejuk, hujan pulak tu ketap gigi lah jawabnya malam tidur pakai aircond semulajadi jer.

DAY 2 - MEREMPIT KE PUNCAK JUNGFROCH TOP OF EUROPE

Kita Sekodeng Rumah Depa Dari Dalam Train
Ingat balik rasa kelakor jugak camane aku boleh tergolek kat sini, Allah swt nak kasi kenangan kat tubuh ni kot hang pernah naik ke Jungfroch.

Early morning dah terjaga walaupun jam Swiss tapi body clock tetap bangun ikut jam Malaysia. Terkebil-kebil nak tunggu Subuh 3.00 am++.  Pepagi kaum hawa dah cari dapur, kita bawak small rice cooker untuk masak nasi, air dan masak lauk. Kat Valley Hostel, Kak Umi bawa cerek menumpang ler.  Mama dengan semangat waja nak masak tapi dapur tak boleh buka, rupanya dah set kan dapur boleh buka start pukul 7.00 am. Masuk bilik tidur balik ler.

Masing-masing bawak bermacam-macam paste, ada yang rajin bawa chili api, ikan bilis, serbuk kari dan bawang sekali.  Dengan santan kotaknya. Satu beg penuh makanan,  those yang particular memang kena bawak sebab you tak der choice tak der gerai minang ker dan mamak restaurant ya. Mencari yang halal itu wajib.

8.30 am meet up kat bawah bergerak ker stesen keretapi, tapi few of us dah keluar awal-awal pusing-pusing tengok pemandangan siap photo-photo bagai lagi. Dekat jer dari Valley Hostel ke stesen keretapi kita orang konvoi jalan kaki.


see the kabus kat puncak tu
Kami save a lot kat sini, kami beli tiket berkumpulan sepatutnya bayor plus minus Swiss Franc 170.00 kita cuma bayar Swiss Franc (CHF) 136.00. Mai tempat mahal jangan suka pegang calculator sakit jiwa korang nanti. Dah tukar duit tu pakai jer. Kami dapat special couch sebab kami ada 21 orang siap reserve lagi tu atas nama "Mr Ahmad". Glamer ko Mat. Setiap sorang dapat satu passport untuk naik ke Puncak Jungfroch top of europe.

Passport Jungfroch
 Dalam couch ni gak pelancong dari China, siap buka koir lagi dia orang.  Ala-ala macam kami juga otai-otai merempit.

Perjalanan naik lama gak sebab tinggikan siap transit lagi. Tapi pemandangan Subhanallah terlajaklah cantiknya. Takjubnya dengan kuasa Allah swt. Menjadikan gunung-gunung ini sebagai pasak bumi. Jungfroch adalah puncak tertinggi di Banjaran Alps according Abang AD rugi tak pergi. The Sky is Blue. Menyaksikan di kiri kanan landasan salji yang menutupi bumi Lauterbrunnen. Kesian Kak Hajjah dekat separuh abad baru dapat pegang salji.

Banjaran Alps yang bersalji

Train to Jungfroch

Pemandangan Lauterbrunnen dari dalam Train

Terlalu panjang nak bubuh semua kat sini tapi would like nak sharing pengalaman ni dengan my readers sahaja. Korang bosan gak kan posting produk jer.


Transit Station

History Pembinaan Stesen Jungfraujoch

Eismeer Second highest stop sebelum Jungfrau

Kat Malaysia paling tinggi pernah trekking Gunung Tebu jer 3000 kaki lebih. Kalau tak silap lah.

Salji Puncak Jungfroch
Ice Palace




Masa sampai ke final point nie memang dah gigil, nafas pun rasa lain macam. Kami teruskan pusing keliling masuk jer ikut road map yang ada kat situ. Mula-mula steady makin jauh rasa dah short breath rasa semput sesangat. Langkah pun berat dahlah tak bertahun tak exercise ko. Kawan-kawan semua dah ke depan kita sorang jer yang terkemut-kemut kat belakang nie. Nak patah balik rasa jauh ke dalam dah nie.

Road Map Stesen Jungfraujoch

Kak Hajjah jalan jer ikut trek berhenti sekejap teguk air sampai ker point ada Laser Screen tu cantik sangat tapi kita dah semput dah tak tengok kiri kanan cari tempat duduk minum dan tarik nafas dalam-dalam. Cuba teruskan nak ikut kawan-kawan tapi dah hilang dah dia orang tu.

Kak Hajjah follow jer tourist lain sampai jumpa tempat nie..just imagine sorang-sorang tercangak-cangak saper nak ambik gambar aku nie. Buat muka selamba minta couple mat salleh ini ambik gambar nasib baik dia faham english. Battery phone pun dah makin low, big regret tak beli powerbank baru sebelum datang sini.

Dah ada signboard jalan licin, siap ada handle nak pegang tapi dengan keyakinan yang padu jalan jer terus sambil klik kiri kanan dapatlah sikit gambar. Teruskan perjalanan sambil gigil sarung tangan satu kena bukak tak camane nak ambil gambar kita tu.

On the way nak keluar tanpa sedar Kak Hajjah tergolek dok. Nasib baik ada orang lagi, ada 2 couple satu orang putih dan satu chinese. Kalau tak camane Kak Hajjah nak bangun mau merangkak kot nak keluar. Kepala dan hips terhantuk kat dinding, Alhamdulillah tak ader luka dan cedera pun. Cuma hips bila duduk tahyat akhir terasa lah sakitnya lagi.

Bila dah dapat bangun, ikut jer couple yang tolong Kak Hajjah tadi keluar dah nampak sign exit baru rasa lega. Dalam hati berdoa janganlah ada yang serius cederanya. From there ada lift terus naik bila nampak terang kat luar huh lega. Nampaklah salji ramai orang riuh rendah main salji terlupa jap semput dan sakit terjatuh.  Kat sini nampak couple Maira dengan Mat. Ina, Teh dan Halim tengah posing maut dengan bendera.

Terhegeh-hegeh datang kat dia orang minta sekeping dua shoot sebab battery phone udah tinggal nyawa-nyawa ikan.

Puncak Jungfraujoch

Posing maut dengan tudung denim dan baju muslimah.
Saper kata pakai tudung labuh dan Baju Muslimah tu menyekat pergerakan dan kebebasan beraktivit.
Kita maintain ya.


No comments:

Post a Comment

BORANG TEMPAHAN - SERIUS BUYER SAHAJA

Name:
Email Address:
No. Telefon
Alamat
Pesanan Anda Telekung
Tudung
Jubah/Mini Jubah Haji
Stokin/Kasut Tawaf
Seluar
Lain-lain barangan keperluan haji dan umran
Saiz dan Kuantiti

Create a web form here

RAKAN NIAGA TELEKUNGMUSLEEMA